Adj időt magadnak, legyél türelmes!

Ha korábban nem sportoltál rendszeresen és a táplálkozásodra sem figyeltél, akkor elég valószínű, hogy a kezdeti hetekben sokként fog hatni a szervezetedre az életmódváltás. Ilyenkor védekező reakcióként a szervezet raktározásba kezd, mivel egyfajta kalória deficit alakul ki azáltal, hogy a több mozgás miatt megnő az energia felhasználás, viszont a diéta révén csökken a kalóriabevitel. A kezdeti hetek után (általában 3-4 hét) a szervezedted alkalmazkodik az új körülményekhez és beindul a fogyás, de kitartónak és türelmesnek kell maradnod. Sokan pont ebben a szakaszban fáradnak bele abba, hogy a csokimegvonás és sok sport ellenére nemhogy látnák a változást, gyakran 1-2 kg fel is szalad, “akkor meg mi értelme ennek az egésznek?”

Próbálj meg a hosszú távú célokra koncentrálni. Arról ne is beszélve, hogy nem mindig hihetünk a mérlegnek, ugyanis a renszeres edzés hatására nőni fog az izomtömeged, és mivel az izom nehezebb, mint a zsír, súlynövekedést is tapasztalhatsz. Ne aggódj, amíg a testzsírszázalékod csökken, minden legnagyobb rendben halad. Az, hogy valakinek az izomzata miként alakul az edzéseket követően, nagyban függ az életmódjától, táplálkozási szokásaitól és az öröklött genetikai tényezőktől!

Az izmaidhoz ragaszkodj mindenáron!

Az izmaid ugyanis elsődleges szerepet játszanak a zsírégetésben. Edzés közben több izommal ugyanaz a gyakorlat több kalóriát éget el, mint kevesebb izommal. Ezen felül a több izom magasabb kalóriaigényt is jelent még akkor is, amikor alszol. Az izmaidtól lesz formás alakod is. A nem megfelelő mennyiségű izomzat miatt fordul elő, hogy lefogysz, de az alkatod mégsem lesz olyan, mint amilyet elképzeltél.

Hosszú távra tervezz!

Heti 0,5-1kg-nál ne akarj többet fogyni egy héten, mert egészséges körülmények között, zsírból fogyni többet nem lehet. Ha bármilyen sanyargató diétával azt tapasztalod, hogy 1 hét alatt 3-4 kg-tól szabadultál meg, akkor a víz és izomtömeg veszteségről van szó, aminek következtében valóban könnyebb leszel, de nem lesz szép feszes izomzatod, arról nem is beszélve, hogy később a lelassult anyagcsere miatt akár a dupláját is visszaszedheted a leadott kilóknak. Ne keverd össze a súlycsökkentést a zsírcsökkenéssel! Edzés hatására az izomszövet épül, és a nagyobb izomszövetnek több energia kell. Mivel nyugalomban lévő állapotban az elsődleges energiaszolgáltatónk a zsír, fokozottabb zsírégetés figyelhető meg az izmosabb embereknél. Éppen ezért nincs hosszútávú hatásuk a diétáknak, mert a diéta során a test kevesebb tápanyaggal van ellátva, hogy kevesebb kalóriát vegyen fel, mint amennyit felhasznál. Ezzel az anyagcsere csökkenti a fogyasztását és lelassítja az alapanyagcserét kb. 10%-al. A test ily módon alkalmazkodik az “éhínséghez”. A zsírraktáraink, mint nagy energiatartalékaink utoljára épülnek le, elsőként a szénhidrátraktárak, sőt az anyagcsereaktív izomszövet épül le. A diéta befejezésével a test a jelen alacsony fogyasztási szinten marad, ami szakértők szerint nyolc hétig is eltarthat. Egy újabb hiányállapotra felkészülve a test a zsírraktárait a lehető leggyorsabban tölti fel ismét. A következménye: szükség van újabb diétára és az ördögi kör újra kezdődik: fogyni- hízni- fogyni- hízni! Minél több diétának tesszük ki testünket, annál alacsonyabb fogyasztásra vált. Emellett a diéták a zsírsejtek folyamatos növekedését okozzák. Végül ennek eredménye az úgynevezett narancsbőr.

Legyen szokás, sohasem kúra jellegű!

A tartós alakformálást nem lehet úgy elérni, hogy bizonyos időközönként fogyókúrába kezdesz. Ideiglenes eszközökkel csak ideiglenes eredményeket érhetsz el. Válts egészséges életmódra. Hidd el, ha túljutsz a kezdeti nehézségeken, egy idő után nem fog nehezedre esni egészségesen táplálkozni és rendszeresen mozogni, mert egészen egyszerűen így fogod jól érezni magad a bőrödben.

Legyél tudatos!

Jó lenne azt hinni, hogy egyszer túlesünk a diétán, sportolunk rendszeresen, majd a kívánk alak, egészségi állapot elérését követően mehet minden a régiben.Valahol legbelül kicsit mindenki erre vágyik, amikor elkezd foglalkozni a testével. Éppen ezért fontos tudatosítani önmagunk számára, hogy ez a cél egy életre szól. Hidd el hoszzú távon meg fogja a hálálni a törödést a szervezeted. A kezdeti nehézségek ellenére biztos vagyok benne, hogy bárki, aki rálép a változás útjára nem akar majd visszatérni a korábbi életmódjához, és ebben főként a sportolás által okozott pozitív hatások felelősek. A saját testünkön elért sikerélmény javítja az önértékelést, pozitívabb testképet ad és megfelelő önbizalmat nyújt a folytatáshoz.